Θεραπείες

Manual Therapy - Χειροθεραπεία - Ειδική Μυοσκελετική Φυσικοθεραπεία

 

Το Manual Therapy – Χειροθεραπεία ή όπως ονομάζεται πλέον η Ειδική Μυοσκελετική Φυσικοθεραπεία είναι μια εξειδίκευση στη φυσικοθεραπεία η οποία αφορά την αντιμετώπιση των μυοσκελετικών προβλημάτων στην οποία ο φυσικοθεραπευτής χρησιμοποιεί ειδικές τεχνικές κινητοποίησης (mobilization/manipulation) με βάση τον κλινικό συλλογισμό και την κλινική εξέταση. Η επιλογή της θεραπείας έχει σαν κύριο μέλημα την αποκατάσταση της δυσλειτουργίας του ασθενή στοχεύοντας στο αίτιο που την προκαλεί με αποτέλεσμα να υπάρχει μείωση του πόνου και επαναφορά της λειτουργικότητας. Αναλυτικότερα το manual therpay ή αλλιως η ειδική μυοσκελετικη φυσικοθεραπεία είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα προσέγγισης του ασθενή, ξεκινώντας με το ιστορικό του και στην συνεχεια την κλινική φυσικοθεραπευτική εξέταση και αξιολόγηση με τα ανόλογα μυοσκελετικά tests. Αφού γίνουν τα παραπάνω ο ειδικός μυοσκελετικός φυσικοθεραπευτής επιλέγει με βάση τα ευρήματα και τον κλινικό συλλογισμό το πλάνο της θεραπείας και τις τεχνικές που θα ακολουθήσει. Μετά απο κάθε θεραπεία και τεχνική γίνεται επαναξιολόγηση, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο η επιλογή μιας τεχνικής αύξησε το εύρος κίνησης και μείωσε τον πόνο του ασθενή. Το προτέρημα και ευελιξία του manual therapy ειναι οτι στη περίπτωση που κάποια τεχνική δεν ωφελήσει τον θεραπευόμενο μπορει να επιλεχθει κατευθείαν κάποια άλλη η οποία θα μειώσει τον πόνο του και θα συμβάλει στην λειτουργικότητα του. 

 

Κάποιες απο αυτές τις τεχνικές είναι:

Ήπιες κινητοποιήσεις σπονδύλων και περιφερικών αρθρώσεων (παθητικές ή/και ενεργητικές), Έλξεις, Τεχνικές μαλακών μορίων – μάλαξης (λειτουργική, εν τω βάθει κτλ), Χειρισμοί (manipulation, απότομοι χειρισμοί στις αρθρώσεις με/ή χωρίς ήχους κρακ), Τεχνικές κινητοποίησης του νευρικού ιστού κτλ 

Οι τεχνικές αυτες μπορούν να εφαρμοστούν σε όλες τις μυοσκελετικές παθήσεις και κακώσεις (αφου έχουν επουλωθεί) και μετεγχειρητικά για να επανέλθει το εύρος κίνησης. Βασική εξαίρεση έχουν τα πρώιμα μη επουλωμένα κατάγματα, οξιές φλεγμονώδεις καταστάσεις, όγκοι, ρευματοειδής αρθρίτιδα, προχωρημένη οστεοπόρωση κ.α. που αξιολογούνται εκείνη την στιγμή από το φυσικοθεραπευτή.

Θεραπευτική Μάλαξη - Massage Therapy

Η θεραπευτική μάλαξη είναι ένας φυσικός τρόπος θεραπείας και βρίσκει ευρεία εφαρμογή σε όλες σχεδόν τις παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος Αλλά και των άλλων συστημάτων του ανθρώπου. Η θεραπευτική μάλαξη βασίζεται σε ένα συνδυασμό χειρισμών πάνω στο δέρμα (θωπείων, πιέσεων, ολισθήσεων, ζημωμάτων και διατάσεων), που προκαλούν ευεργετικές επιδράσεις στο νευρικό σύστημα, στους μύες, στα τριχοειδή αγγεία και στη λέμφο.

 

Τα κυριότερα οφέλη της είναι:

Αύξηση αιμάτωσης • Απομάκρυνση καματογόνων ουσιών (κυρίως στους αθλητές) • Χαλάρωση και λύση μυϊκών σπασμών • Αύξηση ελαστικότητας • Βελτίωση κινητικότητας • Μείωση οιδήματος • Γενική σωματική χαλάρωση και ευφορία

Θεραπευτική Άσκηση

 

Η θεραπευτική άσκηση είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικοθεραπείας, το οποίο αποτελείται από εξειδικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε ασθενή. Αφορά όλους τους ανθρώπους κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης κατάστασης.

Στόχος είναι η μείωση του πόνου, η ενδυνάμωση των μυών και η βελτίωση της ελαστικότητας και ισορροπίας. Επιπλέον βοηθάει την αιματική κυκλοφορία καθώς επίσης και τον έλεγχο και συντονισμό της αναπνοής. Στη θεραπευτική άσκηση κατατάσσονται επίσης και τα προσαρμοσμένα πρωτόκολλα αποκατάστασης και διαχείρισης φορτίου, έπειτα από τραυματισμούς (τενόντων, μυών, αρθρώσεων), χειρουργικές επεμβάσεις, κατάγματα αλλά και διάφορες παθήσεις όπως τενοντιτίδες, χονδροπάθειες και παθήσεις της σπονδυλικής στήλης.

Βελονισμός

 

Ο βελονισμός είναι μια ανώδυνη και ασφαλής θεραπεία που πραγματοποιείται με την εισαγωγή αποστειρωμένων μιας χρήσης βελόνων σε ειδικά σημεία βελονισμού που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα. Ο βασικός στόχος του βελονισμού είναι η αναλγητική δράση που επιτυγχάνεται κυρίως λόγω της απελευθέρωσης των ενδορφινών και άλλων νευροχημικών ουσιών που αλλάζουν την επεξεργασία του πόνου στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Ακόμη ο βελονισμός στα μυοσκελετικά προβλήματα χρησιμοποιείται  για τη λύση του μυϊκού σπασμού (trigger points) που δημιουργείται μέσα στους μυς. Ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μονοθεραπεία σε κάποιες περιπτώσεις αλλά και σε συνδιασμό με άλλες θεραπείες οπως το Manual Therapy και την θερπαευτική άσκηση. 

Tecar Therapy

 

To Tecar Therapy, θεραπεία με Αντιστατική & Χωρητική ραδιοσυχνότητα υψηλής ισχύος είναι μια νέα μέθοδος θεραπείας που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια και αποτελεί μια συνδυαστική μορφή θεραπείας, που προσφέρει άμεσα και γρήγορα αποτελέσματα σε ελάχιστο χρόνο. Αυτή η νέα μη επεμβατική τεχνική, επιταχύνει τις φυσιολογικές διαδικασίες του μεταβολισμού των κυττάρων, μεταφέροντας ενέργεια χωρίς ακτινοβολία, που προκαλεί αύξηση της κινητικότητας, ανακούφιση του πόνου και βελτίωση στην κυκλοφορία του αίματος από την 1η κιόλας συνεδρία. Ο εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής σας θα χρησιμοποιήσει το Tecar κατά τη διάρκεια των συνεδριών αποκατάστασης χρησιμοποιώντας χειροθεραπευτικές τεχνικές (Manual Therapy) ώστε να επιτευχθεί ένα μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

K-Laser

Το K-Laser είναι ένα καινοτόμο θεραπευτικό λέιζερ υψηλής ισχύος που με την τεχνολογία  Intense Super Pulse στοχέυει στην βιοδιέγερση των κυττάρων πετυχένοντας έτσι την αναλγησία, την επιτάγχυση της επούλωσης των τραυματισμών, την μείωση του οιδήματος και την αύξηση του εύρους κίνησης. Είναι ιδανικό για τενοντοπάθειες, μυικές θλάσεις, οστεοαρθρίτιδα, οιδήματα, μετεγχειρητικά τραύματα, κατάγματα, αρθροικούς τραυματισμούς κ.ά.

Shock Wave - Κρουστικός Υπέρηχος

 

Η θεραπεία με κρουστικά κύματα είναι η μεταφορά ωστικών κυμάτων υψηλής ενέργειας στην πάσχουσα περιοχή. Αυτό γίνεται μέσο της κεφαλής του μηχανήματος που έρχεται σε επαφή με το δέρμα του ασθενή. Είναι μια μη επεμβατική και ασφαλής θεραπεία για μυοσκελετικά προβλήματα που στοχεύει στη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της λειτουργικότητας. Οι κρούσεις που δημιουργεί έχουν διάφορους μηχανισμούς δράσης ανάλογα την περιοχή του σώματος και την πάθηση του ασθενούς. Για παράδειγμα σε χρονιές τενοντοπάθειες όπου ο τένοντας βρίσκεται σε μια κατάσταση ατελής επούλωσης, η εφαρμογη του κρουστικού υπέρηχου «επανατραυματίζει» τον απορδιοργανωμένο τένοντα και τον επαναφέρει στο οξύ στάδιο, ώστε από εκεί και πέρα με σωστή διαχείριση να γίνει η φυσιολογική επούλωση του. Μια άλλη σημαντική δράση ειναι στις ασβέστωσεις των τενόντων όπου οταν φτάσουν στο σημείο να δημιουργούν πρόβλημα στον ασθενη, με την χρήση των κρούσεων μικραίνουν και σιγα σιγα εξαφανίζονται. Τελος βοηθάει επίσης και στη χαλάρωση έντονων και εν τω βάθει μυϊκών σπασμών.

 

Η θεραπεία με Shock Wave – Κρουστικό υπέρηχο ενδείκνυται σε:

 

 • Άκανθα πτέρνας
 • Πελματιαία απονευρωσίτιδα
 • Ασβεστοποιό τενοντίτιδα ώμου
 • Επικονδυλίτιδα αγκώνα – Tennis Elbow
 • Παγωμένο ώμο
 • Έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα (tennis elbow)
 • Τενοντοπάθεια του πέταλου των στροφέων του ώμου
 • Τροχαντηρίτιδα
 • Τενοντοπάθεια του αχιλλείου τένοντα
 • Τενοντοπάθεια των οπίσθιων μηριαίων
 • Τενοντοπάθεια επιγονατιδικού τένοντα
 • Σύνδρομο πρόσθιου- οπίσθιου κνημιαίου
 • Μυικούς σπασμούς -Trigger Points

Θεραπέια Λεμφοιδήματος

 

Το λεμφοιδημα είναι η συσσώρευση λέμφου σε ένα σημείο του σώματος με αποτέλεσμα την διόγκωση του.  Μπορεί να είναι πρωτογενές (εκ γενετής δυσλειτουργεία του κυκλοφορικού ή λεμφικού συστήματος πχ φλεβική ανεπάρκεια). Ή δευτερογενές (έπειτα απο χειρουργείο ή τραυματισμό). Πολύ συχνά εμφανίζεται μετά από χειρουργεία όπως η μαστεκτομή καθώς γίνεται αφαίρεση λεμφαδένων.

Η αντιμετώπιση μέσω της φυσικοθεραπείας αποτελείται απο δύο στάδια. Το πρώτο είναι οι τεχνικές λεμφικής παροχέτευσης με τα χέρια (MLD) το οποίο γίνεται στην αρχή της κάθε συνεδρίας. Αυτές οι τεχνικές έχουν ως στόχο να μειώσουν το οίδημα και την ποσότητα του υγρού που βρίσκεται συσσωρευμένο στην περιοχή μέσω των ιστικών και των προ λεμφικών καναλιών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ενεργοποίησης των υγιών λεμφαδένων να υποδεχτούν την περίσσεια λέμφο που έχει μπλοκαριστεί στην προσβεβλημένη περιοχή και προάγοντας την λεμφο-αγγειακή κυκλοφορία. Το δεύτερο είναι η διαβαθμισμένη συμπιεστική περίδεση (CDT) η οποία εφαρμόζεται στο τέλος της κάθε συνεδρίας και εμποδίζει την εκ νέου συσσώρευση του οιδήματος στην πάσχουσα περιοχή αλλά και στην συντήρηση του αποτελέσματος μέχρι την επόμενη συνεδρία.

Ένα λεμφοίδημα στο αρχικό στάδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί σε 3-4 συνεδρίες, ενώ ένα προχωρημένο σε 10-12 συνεδρίες. Μετά την ολοκλήρωση μιας θεραπείας είναι απαραίτητη η χρήση συμπιεστικών ενδυμάτων για την διατήρηση των αποτελεσμάτων της.

Στον χώρο μας γίνεται μέτρηση για την κατασκευή εξειδικευμένου ενδύματος διαβαθμισμένης συμπίεσης.

Πελματογράφημα και Κατασκευή Ορθωτικών Πελμάτων

 

 

Στον χώρο μας υπάρχει η δυνατότητα πελματογραφήματος στατικής και δυναμικής ανάλυσης και κατασκευής ειδικών ορθωτικών πελμάτων. Ασθενείς, ενήλικες αλλά και παιδία, που υποφέρουν από πόνους εξαιτίας ανατομικών αλλαγών και παθήσεων, όπως:

 

 • Κοιλοποδία, πλατυποδία, ραιβοποδία, κλπ.
 • Άκανθα πτέρνας
 • Πελματιαία Απονευρωσίτιδα
 • Πτώση μεταταρσίων και νεύρωμα Morton
 • Βλαισό μέγα δάχτυλο (κότσι)
 • Ανισοσκελία
 • Οσφυαλγία
 • Τενοντοπάθειες επιγονατίδας και Αχιλλείου
 • Διαβητικά πόδια
 • Παραμορφωτική αρθρίτιδα
 • Νευρολογικές παθήσεις

 

Μπορούν να επωφεληθούν και να ανακουφιστούν απο τους πόνους τους με την χρήση των ειδικά κατασκευασμένων πελμάτων. Επίσης μπορούν να κατασκευαστούν ειδικά ορθωτικά πέλματα και για αθλητές που χρειάζονται καλυτερη υποστήριξη στα υποδήματα τους.

Νευρολογική αποκατάσταση

Νευρολογικοί ασθενείς είναι οι ασθενείς που έχουν υποστεί παθήσεις που επηρεάζεται κατά κύριο λογο το κεντρικό νευρικό σύστημα. Κάποιες περιπτώσεις είναι το εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο, η νόσος Parkinson, οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, οι κακώσεις του νωτιαίου μυελού κα. Στο φυσικοθεραπευτήριο μας δημιουργούμε εξατομικευμένα προγράμματα αποκατάστασης για τους ασθενείς με τέτοιου τύπου παθήσεις, αφού πρώτα έχουμε αξιολογήσει την κατάσταση τους και έχουμε λάβει υπόψιν τις ανάγκες τους. Στα προγράμματα αυτά περιλαμβάνεται σαν κύριο μέρος η επανεκπαίδεση βάδισης, η εξάσκηση σε λειτουργικές καθημερινές κινήσεις και αυτοεξυπηρέτησης, οι ασκήσεις για βελτίωση της μυϊκής επιστράτευσης και αντοχής και η επαναφορά της χαμένης κινητικότητας όπου αυτο είναι δυνατόν.

Αθλητική αποκατάσταση

Ο βασικός στόχος των αθλητών είναι να μπορούν σε καθε δραστηριότητα να αγωνίζονται με ενα δυνατό και χωρίς πόνους μυοσκελετικό σύστημα. Ο φυσικοθεραπευτής όταν καλείται να αναλάβει εναν αθλητή, αφού πρωτα εχει διαπιστωθεί ο τραυματισμός του από τον θεράποντα ιατρό, ωφείλει ανεξάρτητα απο την φύση του τραυματισμού, την ιατρική αντιμετώπιση (συντηρητική ή χειρουργική) και τον χρονο αποκατάστασης που ορίζεται στην κάθε περιπτωση (2 εβδομάδες ή έως και 6 μήνες) να προσαρμόσει στον ασθενή ενα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας. Αυτό το πρόγραμμα έκτος από τα διάφορα μέσα ηλεκτροθεραπείας και τεχνικών με τα χέρια που βοηθούν στον πόνο, το εύρος κίνησης και το οίδημα του αθλητή , αποτελείται και από το πρωτόκολλο ασκήσεων. Αυτό το πρωτόκολλο ξεκινάει από την στιγμή που μας επιτρέπεται από την κατάσταση του τραυματισμού να κινήσουμε και να δώσουμε φόρτιση στο μέλος και τις σωματικές δομές του αθλητή, ωστέ να ξεκινήσει μια διαδικασία διαχείρισης φορτίου και επανένταξης του αθλητή πίσω στις δραστηριότητες του. Τέλος ο φυσικοθεραπευτής μπορει να υποστηρίξει έναν αθλητή όχι μόνο όταν τραυματίζεται, αλλά και καθόλη την διάρκεια των προπονήσεων του καί της προετοιμασίας του, χρησιμοποιώντας την θεραπευτική – αθλητική μάλαξη και με μηχανήματα όπως το Tecar ωστέ να αποσυμφορηθούν οι ταλαιπωρημένοι και γαλακτωμένοι μύες και να ειναι έτοιμοι για την επόμενη προπόνηση. Επίσης ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να συμβουλέψει και να δώσει ασκήσεις οι οποίες συμβάλουν στην πρόληψη των τραυματισμών πχ Nordics για πρόληψη τραυματισμού των οπισθίων μηριαίων.

Ρεφλεξολογία

Η Ρεφλεξολογια ειναι μία εναλακτική θεραπεία που ανήκει στα μικροσυστήματα όπως είναι ο ωτοβελονισμός και ο βελονισμός Su jok άκρας χείρας. Η θεωρία της βασίζεται στην εφαρμογή ειδικών πιέσεων και μαλάξεων στο πέλμα και την ράχη των ποδιών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλείται ένα «αντανακλαστικό» ερέθισμα σε καθένα σημείο και όργανο του σώματος ξεχωριστά, με αποτέλεσμα την διέγερση του νευρικού και του αμυντικού συστήματος του οργανισμού. Μια σύγχρονη και επιστημονική εξήγηση είναι ότι ασκώντας αυτές τι πιέσεις στην κάμαρα του άκρου ποδός, δημιουργείται μια θετική επίδραση στο νευρικό σύστημα που στη συνέχεια ο οργανισμός παράγει ενδορφίνες, ισχυρές παυσίπονες ορμόνες υπεύθυνες για την δημιουργία χαλάρωσης, ευφορίας και καλής διάθεσης. Πολλοί ασθενείς με χρόνιο νευροπαθητικό πόνο που δεν οφείλεται σε αλγαισθητικούς παράγοντες, βρίσκουν ανακούφιση με την Ρεφλεξολογία διότι έχει μια ευεργετική επίδραση στο νευρικό τους σύστημα, αφού η εφαρμογή της απελευθερώνει τα φυσικά οπιούχα του οργανισμού.

Kinesio Tape

Το Kinesio Tape είναι ένα υψηλής ποιότητας βαμβακερό υλικό με ένα 100% ιατρικό ακρυλικό αυτοκόλλητο υλικό. Η κόλλα δεν εφαρμόζεται στο tape ομοιόμορφα, αλλά με τακτικά διαστήματα ελεύθερα από την κόλλα (σχήμα-s), ώστε να επιτρέπει την ‘‘αναπνοή’’ και την κυκλοφορία του αέρα και του ιδρώτα. Επίσης είναι αδιάβροχο ώστε να εφαρμόζεται και σε αθλητές που ασκούνται στο νερό.
Με την εφαρμογή του Kinesio Tape πετυχαίνεται η αποφόρτιση και η υποστήριξη των μυών, η μείωση του πόνου, η προστασία των αρθρώσεων, η βελτίωση της κινητικότητας και της κυκλοφορίας και η καλύτερη συστολή των μυών.

Φυσικά Μέσα - Ηλεκτροθεραπεία

Τα φυσικά μέσα είναι όλα εκείνα τα μέσα που χρησιμοποιούνται στην κλασσική φυσικοθεραπεία με στόχο την μείωση του οιδήματος, την αναχαίτηση του πόνου και την βιοδιέγερση των ιστών του σώματος.

 

Μερικά από αυτά είναι:

·        TENS
·        LASER
·        Διαθερμίες
·        Υπέρηχος
·        Μαγνητικά πεδία
·        Ηλεκτρομάλαξη
·        Λάμπα υπέρυθρων
·        Δυνόλουτρα
·        Παραφινόλουτρα